Vitaminok a mikrozöldben

Published by Mikrozöld Piactér on

Hogyan építsd be a mikrozöldeket az étrendedbe

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYIANYAGOK A MIKROZÖLDEKBEN

AVAGY, EZÉRT ÉRDEMES FOGYASZTANI A SZUPERFOOD MIKROZÖLDEKET

Mert egy táplálákkiegészítő sem tud olyan hatékony lenni, mint egy élő, organikus, vegyszermentes mikrozöld növény!

Úgy érzed túlságosan egyhangú az étkezésed? Nem fogyasztasz elegendő vitamint és nyomelemeket tartalmazó ételt? Szeretnéd a testedet a lehető legjobb formába hozni? Az egészséges életmód elérése egy karnyújtásnyira van az élő, vegyszermentes szuperfood mikrozöld fogyasztásával! A mikrozöldek rengeteg táplálkozási előnnyel bírnak, minden fajta más és más vitamint és különböző ásványi anyagokat tartalmaz számottevő mennyiségben. Ezeket a növényeket könnyen beépítheted a táplálkozásodba, hiszen bármilyen ételt remekül kiegészítenek, sőt új ízekkel turbóznak fel, miközben gondoskodnak a tested és immunrendszered karbantartásáról! Olvass tovább, hogy minél többet megtudj a mikrozöldek vitamin– és ásványianyag-tartalmáról.

A mikrozöld kutatásokról tények és eredmények

Egy a közelmúltban végzett kutatás során 6 mikrozöld faj (rukkola, vörös káposzta, brokkoli, borsó, vörös amarant, cékla) metabolit és ásványianyag tartalmát vizsgálták az érett, kifejlett növényekkel összehasonlításban.

Az eredmények azt mutatták, hogy a mikrozöldek egymástól és érett társaiktól eltérő metabolit- és ásványianyag profillal rendelkeznek. A vizsgálat több esetben kimutatta, hogy a mikrogélekben számos vegyület nagyobb mennyiségben található meg, mint a kifejlett növény megfelelőikben. 

Az ábrák a különböző ásványi anyagok arányát mutatják be a 6 vizsgált mikrozöld fajon belül. A színek pedig mindig egy adott ásványi anyagra vonatkoznak. Az „A” diagram a makrominerálok, a „B” a nyomelemekét, a „C” az ultra-nyomelemekét és a „D” az egyéb fémek mennyiségét ábrázolja.

Az ábrán megjelenő elemek a következők: As: arzén; B: bór; Ba: berillium; Ca: kalcium; Cd: kadmium; Co: kobalt; Cr: króm; Cu: réz; Fe: vas; K: kálium; Li: lítium; Mg: magnézium; Mn: mangán; Mo: molibdén; Na: nátrium; Ni: nikkel; P: foszfor; Pb: ólom; S: kén; Se: szelén; Sr: stroncium; V: vanádium; W: volfrám; Zn: cink.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33644632/ 

A mikrozöldek hozzájárulhatnak az egészséges immunrendszer funkciójához

Az elmúlt időkben egyre fontosabbá vált az egészséges életmód és az immunrendszer erősítése, amelynek az eléréséért a legtöbbet testmozgással és a táplálkozásunkkal tehetünk. Ennek kapcsán fontos kiemelni a mikrozöldeket, amik kiválthatják a szervezet immunerősítő tulajdonságait. 

A mikrozöldek tápanyagban gazdagok, nagy mennyiségű vitaminnal és ásványianyag tartalommal rendelkeznek, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer egészséges, erős működéséhez. Erre remek bizonyítékként szolgálhat, a kutatás melynek során a tudósok megállapították, hogy a mikrozöldek sziklevelei lényegesen magasabb tápanyag-koncentrációval rendelkeznek, mint az érett növények levelei. Például a vöröskáposzta mikrozöld 40-szer több E-vitamint és 6-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a kifejlett növény. 

A mikrozöldek a hatalmas mennyiségű tápanyag tartalmuk miatt jótékony hatást fejthetnek ki az egészségünk több területére is: segíthetik a rákos megbetegedések és a cukorbetegség megelőzését, valamint a szív egészséges működéséhez is jótékonyan hozzájárulhatnak. Emellett, a fogyókúra támogató eszközeként is alkalmazható a fogyasztásuk.

További előnye a mikrozöldeknek, hogy felhasználásuk egyszerű és sokszínű: szinte bármilyen ételhez hozzá adhatjuk, amellyel növeljük a bevitt tápérték mennyiségét. Könnyű alkalmazása és finom íze miatt nagyszerű módja a vitaminok fogyasztásának, ami támogathatja az immunrendszer egészséges működését. 

A mikrozöldek pontos táplálkozási értékének a meghatározásához még további kutatásokra lesz szükség, azonban abban egyetértés mutatkozik, hogy ezek az apró növények rendkívül jótékony hatást fejthetnek ki az egészségünkre

forrás: https://pubag.nal.usda.gov/download/59409/PDF

A mikrozöldek tápanyagtartalma

A képen asztal látható Automatikusan generált leírás

Jelmagyarázatok: Ca: Kalcium; Fe: Vas; P: Foszfor; K: Kálium; Mg: Magnézium; S: Kén; Na: Nátrium; Mn: Mangán; Cu: Réz; Zn: Cink
Protein % NÉ = A napi érték protein százaléka 2000 kalóriás étrendre alapozva.

Forrás: True Leaf, Healthline, WebMD, Nutriondata.self.com, Sprouting Seeds of Love.com, Local Grown Salads.com

A mikrozöldek hatása az egészségünkre

A tudomány álláspontja szerint a zöldségfogyasztás jelentős segítséget nyújthat a krónikus megbetegedések kockázatának csökkentésében. A nőknek 1-3 míg a férfiaknak 1-4 csészényi lenne az ajánlott napi zöldségbevitel, azonban a zöldségek fogyasztása átlagosan kevesebb a meghatározott értékeknél. A mikrozöldek megjelenése rendkívül megváltoztathatja a statisztikákat.

A képen rendezett, zöldség, friss látható Automatikusan generált leírás

A mikrozöldek apró növények, viszont méretük ellenére jelentős mennyiségű tápanyagtartalommal rendelkeznek, amely sok esetben meghaladja az adott növény kifejlett, megtermett verziójának vitamin és ásványi anyag tartalmát. Ebből adódóan, a mikrozöldek kisebb mennyiségben is hasonló táplálkozási hatásokat biztosíthatnak, mint érett társaik nagyobb mennyiségben. 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22812633/

A mikrozöldek további előnyei

A mikrozöldek fogyasztása és az életmód változtatásával további előnyökkel is járhat.

Magas a vitamin, ásványianyag és antioxidáns tartalmuk, emellett más tápanyagokkal is rendelkeznek, ebből adódóan érdemes beépíteni étrendünkbe ezeket a növényeket az egészség megőrzése és több krónikus betegség megelőzése érdekében. 

A következőkben kifejtjük, hogy hogyan járulhat hozzá a mikrozöldek fogyasztása a betegségek megelőzéséhez: szívbetegség, Alzheimer kór, cukorbetegség és rák.

Szívbetegség

A mikrozöldek nagy mennyiségben tartalmaznak polifenolokat, amely antioxidánsok csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának az esélyét. Emellett azt is kimutatták, hogy a rossz koleszterin (LDL-koleszterin) mennyisége csökkenthető a mikrozöldek fogyasztásával.

Alzheimer kór

Állatkísérletek eredményeiből megállapították, hogy lehetséges az összefüggés a mikrozöldek nagy mennyiségű polifenol tartalma és az Alzheimer kór megelőzése közt.

Cukorbetegség

A mikrozöldek magas antioxidáns szintjüknek köszönhetően segíthetik a sejtek cukorfelvételét, amellyel meggátolhatják a 2-es típusú cukorbetegségnek a kialakulását.

Rák

Ahogyan azt a cukorbetegséggel kapcsolatban említettük, a mikrozöldek antioxidánsokban gazdagok, ami miatt megakadályozhatják a sejtek mutációját és ezáltal a rákok kialakulását. Emellett a polifenol tartalmuk miatt a mikrozöldek felhasználhatók a rák megelőzésére, valamint annak a kezelésére is.

Több információért fordulj hozzánk hello@mikrozoldpiac.hu címen!

Ha a mikrozöldek vitamin és ásványianyag-tartalmáról szóló összefoglalónk meghozta a kedved rendelj tőlünk élő mikrozöldet, vagy kezdd el a termesztését velünk és a BIO mikrozöld csomagunkkal.

Categories: Mikrozöld

Mikrozöld Piactér

Budai Gizella