Mikrozöld Termesztés Lépésről Lépésre

Published by Mikrozöld Piactér on

Hogyan építsd be a mikrozöldeket az étrendedbe

Hogyan termessz professzionálisan mikrozöldet

Pozitívan befolyásolhatja a termesztőház (mikrozoldpiac.hu/termek/respana-premium-minosegu-zoldhaz-szett-mikrozold-termeszteshez-noveny-nelkul/) használata a növény fejlődését, mert biztosítja számukra az ideális körülményeket. A 40-60%-os páratartalom és 19-23 Celsius fok szükséges a legjobb eredmények eléréséhez.

Két szett megvásárlásával folyamatosan elláthatod magad és családod vitaminnal a szuperétel, a mikrozöld termesztésével! Kezdőként a retek mikrozöld termesztésével biztos sikered lesz, csak kövesd a tanácsainkat!

Termesztéshez eszközök:

 • Termesztőtálca
 • Vetőmagok
 • Termesztő közeg (tőzeg, palántaföld,
  kókuszrost, többrétegű konyha papír)
 • Spray

A képen beltéri, személy, ablak látható Automatikusan generált leírás

Tanácsok

Az öntözővíz 6 pH-értékre csökkenthető egy kevés citromlével.

Ha a csapvíz klóros és fehér színű, akkor érdemes felforralni, majd hagyni kihűlni mielőtt az öntözéshez használnánk.

Csírázási időszakban spray használata szükséges a magok egyenletes nedvesen tartásához.

Csírázás után, amikor fényre kerülnek a növények, alulról öntözd, de ne álljon alatta víz.

Retek mikrozöld termesztés lépései.

 1. Egy-két centiméter vastagságban tőzeg, vagy egy maréknyi termesztő közeget pl.: palántaföldet (több réteg konyha papírt is használhat) kevés vízzel összekeverünk, majd a termesztő tálcába helyezzük. Egyenletesen elterítjük, majd egy másik tálca aljával vagy a kezünkkel lenyomkodjuk a tőzeget.
 2. Az előkészített tálcán egyenletesen, sűrűn és nem egymásra szórva terítjük el a magokat.
 3. Spray használatával megnedvesítjük a magokat naponta kétszer, reggel és este. Ne öntözzük túl, mert az penészedést eredményezhet!
 4. A csírák a penészhez hasonló hálót szőnek, ez természetes folyamat. A penészedést felismerheted a jelenséget kísérő kellemetlen szagról.
 5. Letakarjuk egy konyhatörlő papírral, amit vízzel permetezzünk, hogy ne száradjanak ki a magok.
 6. Tegyük a tálcát sötét helyre 3-4 napra!
 7. Amikor a csírák megerősödtek, még nagyon világos színűek és a méretük elérte a 3-4 centi magasságot, akkor a fényre tehetjük őket (pl. ablakpárkányra) növekedni. A Respana  ház tetejét nyitott szellőzővel ráhelyezzük a mikrozöldekre. Ezután a növényeket alulról öntözzük, a tálcából a gyökér táplálja a mikrozöldeket. Borús napokon érdemes mesterséges fényforrást (pl. asztali lámpát) alkalmazni.
 8. 6-7 nap elteltével, amikor a sziklevelek megjelennek, már készen is állnak a mikrozöldek a fogyasztásra.

Kísérletezz bátran, meglátod gyorsan szerzel tapasztalatot a termesztésben! Ne legyen akadály, ha hiányzik valami, mint pl. tőzeg, nyugodtan használhatsz palántaföldet vagy virágföldet, de akár még több rétegű konyhapapírt is!

A vetőmagra legyél igényes! Mindenképp legyen bio minőségű! A vegyszer mentesnek hirdetett magoknál előfordulhat, hogy vegyszeresek! Azonban a bio magokat kizárólag az erre kijelölt szakemberek csomagolhatják.

Felhasználása széleskörű, mint pl.: tojásételekhez, salátákhoz, smoothiek-hoz, köretek, szendvicsek stb.

Nagy élmény olyan ételt enni, amit saját magunk állítunk elő! Ez a tevékenység nem egy úri huncutság! A rettentő magas vitamintartalmú szuperételekről olvass többet a mikrozoldpiac.hu weboldalon.

Hasznos információk, gyakori kérdések-válaszok

Magok

Sokféle mikrozöld kellékkel tudsz spórolni, de a magok megválasztása a legfontosabb, ne vegyszermentes jelzésűt válassz, mert azok gyakran így is vegyszeresek! A bio minőséget keresd!

Napraforgó, lencse és a zöldborsó magokat csíráztatás előtt áztatni szükséges!

Csírázás

A csírázási folyamathoz sötét, párás környezet szükséges 3-4 napig. Olykor nézzünk rá, hogy a magok elég nedvesek -e!

Fény

Mint minden növénynél, nappal tegye őket fényre (pl: ablakpárkányra vagy lámpa alá) és éjszaka hagyd őket pihenni sötétben. A nagyon erős napfényt nem szeretik a mikrozöldek!

Víz

A vetés megkezdése előtt a termesztőközeg vízzel telített legyen. A nedves közeg aktiválja a csírázási folyamatot. Miután fényre tetted a növényt, alulról öntözd reggel és este! Ne legyen túlságosan vizes a föld, mert az könnyen penészedést eredményezhet!

Hőfok

Erősen befolyásolja a növények fejlődését a hőfok, ami 19 és 24 fok között ideális. Emellett a 40-60%-os páratartalom a legkedvezőbb. A Respana termesztő háztetővel ezt tudod szabályozni!

Táplálás

A mikrozöld növényeknek nem szükséges a táplálás. A kókuszrost, tőzeg és fehér konyhapapír is használható termesztő közegnek, ezek viszont nem tartalmaznak szerves táplálékot. Szükség esetén, ha kísérletezni szeretnél a legjobb a Bio Nova Hydro SuperMix tápoldat, amelyet a honlapunkon megvásárolhatsz!

Mennyi ideig tart a termesztés?

Ez függ a mikrozöld típusától és a körülményektől, de átlagosan 7-10 nap!

Kérdéseidet bátran küld el nekünk a hello@mikrozoldpiac.hu e-mail címre!

Categories: Mikrozöld

Mikrozöld Piactér

Budai Gizella