Hogyan válasszunk vetőmagot?

Published by Mikrozöld Piactér on

Hogyan építsd be a mikrozöldeket az étrendedbe

A tavasz beköszöntével a boltokban sorakoznak az olcsó vetőmagok. Ha egy egészséges étrendet szeretnénk követni, akkor alaposan át kell vizsgálnunk a vásárolni kívánt vetőmagok csomagolását, mert rendkívül sok csávázott mag található közöttük. Ha megtehetjük, ne vásároljunk ilyen vetőmagot.

Mit jelent az, hogy csávázott egy vetőmag?

Azt jelenti, hogy a magokat rovarölő, gombaölő, vagy más növényvédő szerekkel vonták be. Így biztosabbá válik az, hogy kihajt, de később ennek nagy ára van.

A nem megfelelő vetőmagok következményei, frissA csávázószerek ugyanis egyáltalán nem ártalmatlanok. Talaj- és vízszennyezőek, valamint egyre gyorsuló ütemben pusztítják az élővilágot. Megmérgezhetik a kertedben a méheket, a lepkéket, a földigilisztákat, vagy közvetve még a madarakat is. Némely vegyszerek felszívódnak a növény szöveteibe, így a vegyszermaradványok az ember szervezetébe is bekerülhetnek. Napraforgó esetében a vetést követő 5-6 kifejlett levélnél gyengül a mérgező hatás. A kifejlett mikrozöld két levélnél azonban már eléri a szüretelési méretet (egy-két kivételtől eltekintve, így ebben a növényszakaszban a csávázott vegyszermaradványok kifejezetten sok káros hatással bírnak.

Mire kell odafigyelnünk a vásárláskor?

Legtöbbször a papírtasak alsó részén, apró betűkkel szerepel a csávázott (coated) felirat. Ha azt látod, hogy „coated with thiram”, vagy TMTD, esetleg Royalflo, akkor mindhárom esetben a tirám nevű, a mezőgazdaságban rendkívül elterjedt gombaölő szerrel kezelték a magokat.

A tirám az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) besorolása szerint enyhén mérgező. A kilencvenes években végzett állatkísérletek alapján felmerült a gyanú, hogy hormonkárosító, mert a patkányoknál blokkolta a peteérést. Azon embereknél, akik hosszú ideig ki vannak téve a tirám hatásának, álmosságot, zavartságot, a nemi vágy eltűnését, lelassult beszédet, gyengeséget tapasztaltak.

Ha paradicsomot, kukoricát vagy napraforgót vetünk, akkor előfordulhat, hogy találkozunk úgynevezett neonikotinoid rovarölő szerekkel bevont magokkal.

Ezek olyan, viszonylag újfajta rovarölő szerek, amelyek felszívódnak a növény szöveteibe, és ott hetekig aktívak maradnak biztosítva ezzel a növény védelmét. A neonikotinoidokról azonban hamar bebizonyosodott, hogy komoly szerepük van a méhek fogyatkozásában, és veszélyt jelentenek más élőlényekre is, például a lepkékre, a madarakra és a vízi állatfajokra.

Ezek a kezelt magok tehát károsítják a hormonjainkat és negatív hatással vannak az élővilágunkra.

Az organikus növény fogyasztása tehát nem számít luxusnak.

Ez a tudatos ember tápláléka. A környezetünk sorsa mindannyiunkon múlik, ezért is kell kiállni mellette minden lehetséges módon.A nem megfelelő vetőmagok következményei, szüret

Jellemzően nagyon nehezen lehet biokontroll által csomagolt vetőmaghoz jutni. Ez azért van így, mert nincs rá nagy kereslet. A biomagok csomagolásán egy engedélyezett sorszámon lehet követni a mag eredetét.

A mikrozöld növények szuperételként is ismertek, mivel nagyon magas ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. A vöröskáposzta mikrozöldként a felnőtt társánál akár 40-szer több tápértékkel bírhat, ami az  emberi szervezetben azonnal hasznosul.

De csak abban az esetben, ha vegyszermentesen vásárolod meg a friss zöldet  vagy magad termeszted a zöldjeidet, figyelve a vetőmagok származására.


Mikrozöld Piactér

Budai Gizella

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük