GYAKORI KÉRDÉSEK

MIKROZÖLDEK FOGYASZTÁSA ÉS TERMESZTÉSE

Melyek a legnépszerűbb mikrozöld növények?

A legnépszerűbb mikrozöld fajták a borsó, a napraforgó, a retek és a brokkoli.

Mi a különbség a mikrozöldek és a csírák között?

 A csírákat vízben termesztik és egészben fogyasztják őket, beleértve a szárat, a gyökérzetet és a magot is. A mikrozöldeket általában kókuszroston, tőzegen stb. termesztik (bár vízben is termeszthetőek) és vágással szüretelik őket, így a növénynek csak a talaj feletti részei, sziklevelei kerülnek fogyasztásra.

 

Meddig maradnak ehetőek a mikrozöldek?

A megfelelő hőmérsékleten több mikrozöld 5-7 napig friss és ehető marad. Néhány fajta, mint a borsó és a napraforgó több hétig is fogyasztható. A természetes napfényben termesztett növények általában valamivel hosszabb eltarthatóságúak, mint a mesterséges fény alatt nőtt mikrozöldek. A termesztő szőnyeggel értékesített növény biztonságosabban megtartja a teljes vitamin tartalmát egészen a felhasználásig. 

Mit érdemes tudni a mikrozöldek tápértékeiről?

Bizonyított, hogy egyes mikrozöldek, például a retek, a brokkoli és a vöröskáposzta a teljesen megtermett növény társaik tápanyagának 40-szeresével rendelkeznek. A Marylandi Egyetemen végzett vizsgálatok kimutatták, hogy magas szintű a béta-karotin, a lutein, és a K-, az E-, és a C-vitamin tartalma a náluk vizsgált 25 különböző mikrozöld fajtának. Több információ itt: mikrozoldpiac.hu/vitaminok-es-asvanyi-anyagok-a-mikrozoldekben   

Fogyasztás előtt meg kell mosni a mikrozöldeket?

Mint minden friss, nyers ételnél, a mikrozöldek esetében is ajánlott őket megmosni, mielőtt elfogyasztjuk. Ennek ellenére a mikrozöldek kifejezetten tiszta növények, hiszen a talaj fölött szüretelik őket.

Ha bizonyos zöldségekre allergiás vagyok, akkor azoknak a mikrozöld verzióját fogyaszthatom?

A mikrozöldek a teljesen kifejlett növények miniatűr változatai, így sok azonos tulajdonsággal is bírnak. Ha allergiás vagy bizonyos zöldségekre, akkor feltételezhető, hogy allergiás vagy a mikrozöld változataira is. Például sokan allergiásak a szójababra, számukra elkerülendő a szójabab mikrozöld fogyasztása.

Ha gluténérzékeny vagyok, akkor ehetek mikrozöldeket?

Jó hír a glutén intoleranciában szenvedőknek, hogy míg sok kifejlett növény glutént tartalmaz (pl. búza és árpa), a mikrozöld növekedési szakaszában ezek még gluténmentesek. Ennek az az oka, hogy a magban található a glutén és a növényekben nem. Azonban mindenképpen győződj meg róla, hogy az adott növény nem tartalmaz-e glutént mielőtt elfogyasztanád azt!

Ha vérhígító gyógyszert szedek ehetek mikrozöldeket?

Lehet, hogy hallottál arról, hogy a vérhígítót szedő embereknek nem ajánlott a nagy mennyiségű mikrozöld fogyasztása. Sok mikrozöld ugyanis magas szintű K-vitamin tartalommal rendelkezik, amely a véralvadást elősegítő vitamin. Ha vérhígító gyógyszert szedsz beszélj a kezelőorvosoddal a K-vitamint tartalmazó ételek elfogadható mértékéről!

 

Kérdezz – felelek a mikrozöldek termesztéséről

Honnan szerezhetem be a mikrozöldek termesztéséhez szükséges magokat?

  Érdemes bio magot venni, mert a vegyszermentesek esetében előfordul, hogy vegyszeresek a jelzés ellenére is. A bio magok ellenőrzésére szigorú előírások vannak érvényben. A bio magok csomagolását kizárólag erre kijelölt szakemberek végezhetik. Ezenkívül, a mikrozöldek termesztésére értékesített magok általában magas csírázási aránnyal rendelkeznek és többször tesztelik őket a kórokozókra. 

Milyen talajt használjunk a mikrozöldek termesztéséhez?

Míg egyesek a mikrozöldjeiket hidroponikusan termesztik, a többség továbbra is inkább földet, tőzeget használ. Erre a célra minden jó minőségű cserepes föld megfelel. Néhány termelő moszattal vagy más növényekkel megerősített talajt használ, amely hozzáadott tápanyagokat biztosít, mint a cink, a jód, A-vitamin és még sok más.

Hogyan állapíthatom meg, hogy a lakóhelyem klímája megfelelő a mikrozöld termesztésre?

A kinti éghajlattól függetlenül a mikrozöldek a világ szinte minden táján sikeresen termeszthetőek. A legtöbb mikrozöldet beltéren termesztik, ahol sokkal könnyebb kialakítani a növények számára megfelelő környezetet. 

Mikor kell a mikrozöldeket betakarítani? 

A növény fajtájától változhat a betakarítási idő. Annyit érdemes tudnod, hogy mikrozöldjeid akkor állnak készen a betakarításra, amikor megjelennek a valódi leveleik. 

Betakarítás után újra lehet termeszteni a mikrozöldeket?

A legtöbb mikrozöld fajta betakarítás után már nem nő vissza, azonban bizonyos típusok, például a borsó és a búzafű újra megteremnek. Feltéve, hogy a mikrozöldeket megfelelően takarítja be (azaz éles késsel a talajszint felett vágja le őket) ezek a speciális mikrozöldek új hajtás készletet termelnek. Észre fogod venni, hogy többszöri betakarítás után gyengülnek a növények, ekkor kiürítheted a tálca teljes tartalmát és kezdheted elölről új kókuszrosttal, földdel stb. és magokkal!

Honnan tudhatom, hogy penészes-e a mikrozöld?

Néha, amit penésznek gondolnál, az valójában csilló vagy gyökérszőr: a fiatal növények természetes gyökér szerkezetének a része. Íme néhány egyszerű módszer a penész és a csillók megkülönböztetésére: a penésznek pókhálószerű a megjelenése, emellett nyálkás, dohos illatú és nem öblíthető le a növényről. A csillók a főgyökér köré koncentrálódnak, inkább szőrre hasonlító a megjelenésük, nem nyálkásak, szagtalanok és vízzel öblítve átmenetileg eltűnnek.

Ha mégis penész van a mikrozöldön, mit tehetek?

A mikrozöldekről a penész eltávolításának legáltalánosabb módja a 3%-os hidrogén-peroxid vagy fehér ecet permetezése a növényekre. Alternatív megoldásként használhatja mindkét anyagot, fehér ecet és hidrogén-peroxid keveréket létrehozva. Ebből a keverékből csak keveset használj, mivel a túl nagy mennyiség kiégetheti a növényt! A penész kezelésének legjobb módja az, hogyha megelőző intézkedéseket teszel (megfelelő termesztési eljárások és környezeti feltételek megteremtése), így a penész meg sem fog jelenni a mikrozöldjeiden! 

Miért nem csíráznak a magjaim?

A magok csírázási képtelensége általában három okra vezethető vissza. Először is, leggyakrabban a talaj nem elég nedves ahhoz, hogy az megfeleljen a mag csírázási feltételeinek. Másodszor, előfordulhat, hogy nem megfelelő a kialakított környezet a magok számára. Harmadszor, lehetséges, hogy alacsony minőségű vagy helytelenül tárolt vetőmagokat ültettél, amelyeknek a csírázási aránya lényegesen alacsonyabb.

A mikrozöldjeim nem csíráznak megfelelően. Mit tehetek?

Betartottad az előáztatásra vonatkozó irányelveket? Néhány mikrozöld, például a brokkoli megfulladhat és így nem lesz képes csírázni, ha a magok túl sokáig nedvesek. Azonban, a magok csírázási képtelenségének gyakori oka, hogy a csírázási szakaszban nedvesség hiány lép fel. A csírázás szakaszában soha nem szabad hagyni, hogy a magok és a föld teljesen kiszáradjon!

Miért csírázik egyenletlenül a mikrozöld a termesztő tálcán?

Először is győződj meg arról, hogy a teljes tálcán ugyanazok a körülmények érvényesek, beleértve a légmozgást, a fényt és a vizet! Ha nem ez a probléma nézz utána, hogy az egész tálcán azonos minőségű földet használtál -e! Mindezek mellett az egyenetlen csírázás legfőbb oka az egyenetlen öntözés.

Miért túlságosan magasak a mikrozöldjeim?

Lehet, hogy ellentmondásosan hangzik, de a túl magas mikrogélek gyakran azt jelzik, hogy a növény fény hiányban szenved. Az egészséges mikrozöldek minden erejüket a magas tápanyag-sűrűség kialakítására fordítják, míg a nem elegendő fényt kapó növények energiájukat a fényforrás megtalálására szánják. A megoldás itt az, ha megpróbálod növelni a fény minőségét és mennyiségét! 

Hogyan állíthatom be a növény öntöző vizének pH-szintjét?

A mikrozöldek érzékenyek a pH-szintre, egyes növények inkább a savas környezetet, míg mások (különösen az ázsiai zöldek) a lúgos környezetet részesítik előnyben. A savasság növelése érdekében csökkentsd a pH-értéket az öntözővízhez kis mennyiségű citromlé hozzáadásával! A lúgos környezet érdekében növeld a pH-értéket azzal, hogy sütőport adsz a növények vizéhez!

Miért hervadnak a mikrozöldjeim?

A hervadó mikrozöldek általában azt jelzik, hogy a növények sok hőt és kevés vizet kapnak. Távolítsd el a termőtálcát a hőforrástól és ellenőrizd, hogy megfelelő mennyiségű vizet adtál a növényeknek!

Miért halványak, sárgák a mikrozöldjeim?

A halvány, sárga mikrozöld annak a jele, hogy a növények nem kapnak elegendő napfényt vagy tápanyagot. Ha természetes napfényre támaszkodsz a termesztésnél és úgy találod, hogy mikrozöldjeid következetesen halványak, sárgásak akkor előfordulhat, hogy mesterséges fényforrásra kell átváltanod! Ha nem a világítás a probléma, akkor érdemes több tápanyagot tartalmazó termesztő közeget használnod!

Miért nőnek lassan a mikrozöldjeim?

A mikrozöldek lassú növekedésének leggyakoribb oka az, hogy túl hideg a hőmérséklet. Egyszerűen megoldható ez a probléma, például helyezz törülközőt a termesztő tálca alá, hogy megakadályozd a hő távozását! Alternatív megoldásként használj fűtött szőnyegeket!

Miért vannak a mikrozöldjeimnek száraz vagy megégett részei?

Amikor száraz vagy égett részeket észlelsz a mikrozöldek levelein próbáld a tálcát távolabb helyezni a fényforrástól! Az égett vagy száraz mikrogélek azt jelzik, hogy a növényeid túl korán kaptak fényt a csírázási folyamat során vagy egyszerűen túl közel kerültek a fényhez a növekedési szakaszban.

Miért hajlanak meg vagy borulnak el a mikrozöldjeim

A mikrozöldek hajlásának, felborulásának leggyakoribb oka a vízhiány. Ügyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjanak a növényeid! Emellett figyeld a talaj színét és összetételét, mert ezek jól jelzői a talaj hidratáltságának!

 

Kérdezz -felelek a mikrozöldek értékesítésével kapcsolatban

Mekkora a kezdeti költsége egy mikrozöld vállalkozásnak?

Jó hír, hogy a mikro zöld vállalkozás nem jár jelentős pénzügyi befektetéssel, mivel nem foglalnak sok helyet és nem igényelnek drága vagy speciális berendezéseket. A legtöbb ember, aki mikrozöld-gazdálkodással foglalkozó vállalkozásba kezd, kevesebb, mint 300 000 forintért el tudja indítani azt. Sokkal részletesebb információkat talál a mikrozöld vállalkozás elindítási költségeiről a mikrozoldpiac.hu weboldalon.

Mely mikrozöldekkel ajánlott elkezdeni a vállalkozást?

Néhány mikrozöldet könnyebb termeszteni, mint más fajtákat, ezért választják sokan kezdésként a borsót, a brokkolit vagy a retket. A vállalkozás indítása előtt okos ötlet felmérni a helyi vásárlók érdeklődését, igényét és az alapján eldönteni, hogy milyen fajtát termessz! 

A mikrozöld vállalkozás nyereséges?

Azt látni, hogy ömlesztve hozzák Olaszországból az apró levelű madársalátát a nagy bevásárlóközpontokba. Nagyon nagy a lehetőség ebben a vállalkozásban és mi mindent megteszünk, hogy segítséget nyújtsunk az induláshoz! 

Vannak külföldön olyan mikrozöld termesztő vállalkozások, amelyek havi 2 millió forintnak megfelelő vagy azt meghaladó nyereséget érnek el a mikrozöldek értékesítésével. A vállalkozás fenntartásához már alkalmazottaik is vannak, így nem is kell a tulajdonosnak feltétlenül minden figyelmét a vállalkozásnak szentelni. A vállalkozás jövedelmezősége összefügg a mikrozöldek rövid termési ciklusával, valamint azzal, hogy egész évben ültethetőek. Emellett a mikrogéleknek magas a forint/kilogramm értékük a teljesen megtermett növény megfelelőikkel ellentétben, így nagy a profit lehetősége. 

Miben segíthetünk? Írj nekünk a hello@mikrozoldpiac.hu e-mail címre!