Egyszerű Termesztési Útmutató

Published by Mikrozöld Piactér on

Hogyan építsd be a mikrozöldeket az étrendedbe

EGYSZERŰ HATLÉPÉSES TERMESZTÉSI ÚTMUTATÓ

A nagyok is így kezdték a mikrozöld vállalkozást – „Csináld velünk, csináld magad”

  1. Lépés – A termőközeg és a magok áztatása

A tőzeg, kókuszrost, kender szövet, akár több rétegű nem színes konyha papír vagy palántaföld javasolt a termesztő közegnek. A palántaföld előnye, hogy tápértéket nyújt a növény számára.

A mikrozöldek termesztésének első lépése az előáztatás, ha mondjuk borsó, lencse, vagy napraforgómaggal dolgozunk. Érdemes tudni, hogy nem minden mikrozöld mag esetében szükséges az előzetes áztatás, például az apró szemű magokat nem szabad előáztatni. A magok előáztatása igazán egyszerű folyamat.

Ha klóros a vized, forrald fel és hűtsd le, de eredményes lehet az is, ha pár óráig állni hagyod egy edényben! A csapvíz, ha fehéres színű, biztosan klórozott.

Tedd a magokat egy tálba, majd töltsd fel megfelelő mennyiségű vízzel, úgy, hogy annak magassága nagyjából a kétszerese legyen a magok magasságának! Bizonyos magok több vizet szívnak be, mint más társaik. Fedd le a tálat és hagyd a magokat egy éjszakán át ázni, maximum 12 órán keresztül! A legjobb eredmény elérése érdekében hideg vizet használj az áztatásra!

Észreveheted, hogy a magok egy része a víz tetejére úszik az előáztatás során. Ezeket a magokat nem szabad felhasználni! A lebegő magok életképes embriók vagy a tápanyag-készlet hiányát jelzik. Ennek ellenére, vannak magok (pl. napraforgó), amelyek mindig a víz felszínére úsznak. Ezeket a magokat az áztatási folyamat alatt súly segítségével tartsd a víz alatt!

2. Lépés – Csírázás és növekedés

Az előáztatás után a magokat futtasd át szűrőedényen, hogy a felesleges víz lecsepegjen róluk! A vetőmagokat azonnal vagy a száradást követő néhány órában érdemes elvetned. Ha földet választasz ügyelj arra, hogy jó minőségű tőzeget vagy palántaföldet használj és nedvesítsd be jól, a felesleget öntsd le róla! A termőtálcában 1-2 centi vastagságban egyengesd el a földet, ügyelve, hogy ne fejts ki túl nagy erőt! Ezután használj egy másik tálcát vagy döngölő eszközt a föld lefelé nyomásához, így sima és egyenletes felületet hozhatsz létre a magok szétterítéséhez.

Ha a talaj megfelelően sima, akkor a frissen áztatott magokat a lehető legegyenletesebben helyezd a földterületre! A legjobb csak egyetlen magréteggel dolgozni,

mivel több magréteg esetén fennáll a penészedés veszélye. Bizonyos fajták esetében, pl. a napraforgómagnál igaz, hogy a legjobb, ha a magok tetejére még egy nagyon vékony talajréteget szórunk, hogy javítsuk a csírázás és a maghéjak lehullásának esélyét. Ezen a ponton a magokat préseld (döngölő eszközzel vagy lapos tálcával), hogy jól összeérhessenek a földdel. Ezután használj spray-palackot reggel és este, hogy lassan nedvesítsd be a magokat és a talajt, takard le nedves konyha papírral, hogy ne száradjanak meg a magok! Tedd sötét helyre, vagy takard le, hogy ne kapjon fényt! A csírázási időszak 3-4-napot vehet igénybe.

Amint a palánták egy kicsit tovább fejlődnek, gyökeret eresztenek, kihajtanak a talajból, akkor itt az ideje, hogy a fényre kerüljenek. A fény eredményeként a halovány hajtásokból, egészséges sötétebb színű növényekké válnak és naponta legalább 4-8 órán keresztül teljes hozzáférést igényelnek a fényforráshoz. Segítségedre lehet egy asztali lámpa is, meglátod ezt meghálálja a növény.

3. Lépés – Fényidő

Miután a mikrozöldek megfelelően kihajtottak, napi 4-8 óra minőségi fényre van szükségük. Ez a fény származhat mesterséges vagy természetes forrásból. A mikrozöld növények által kapott fény minősége, ideje és ereje közvetlen hatással lesz a vitamin- és ásványianyag tartalmukra, valamint az ízük gazdagságára. Vegyünk például egy teljesen megtermett salátát. Ha a fejes salátát félbevágjuk, akkor észrevehetjük a szín különbséget a sötétebb, klorofillban gazdag zöld külső levelek és a halvány, szinte fehér belső levelek közt. Emellett, észrevehető az íz különbség is: a külső levelek jóval erősebb ízűek, mint a belső levelek, amelyek a mag felé közeledve szinte íztelenek is lehetnek. Ugyanaz vonatkozik a tápanyagokra is mint az ízre – a külső levelek jóval tápanyagban gazdagabbak, mint a sápadt belső levelek. A fej salátánál tapasztalt különbségek egy az egyben a fény hatásának tudhatóak be, hiszen a külső levelek közvetlen érintkeznek a fénnyel, míg a belső levelek egyáltalán nem.

A különböző típusú mikrozöldek eltérő fényigénnyel rendelkeznek. Ha a természetes fényre támaszkodsz, érdemes olyan mikrozöldeket termesztened, amelyeknek nincs nagy fényigénye. A sötétebb téli időszakban jól termeszthető mikrozöldek: a rukkola, a mustár zöld, kapor, koriander és sok salátafajta. Nyáron, amikor a természetes napfény bőséges, újra elkezdhetsz olyan mikrozöldekkel dolgozni, amelyeknek nagyobb fénymennyiségre van szüksége. Ha azonban mesterséges megvilágítást használsz, akkor minden típusú mikrogélt termeszthetsz az év egészében, azáltal, hogy manuálisan állítod be, hogy egyes tálcák mennyi fényt kapjanak naponta.

A mikrozöldek tökéletes termesztéséhez más beállított tényezőkre is szükség van. Szeretik a meleget és a párát, azonban biztosítanunk kell számukra a megfelelő légáramlást is, hogy elkerüljük a penészedést és az egyéb betegségeket. A weboldalunkon található Respana termesztő szett és kiváltképp a termesztő ház segítségével egyszerűbb lesz irányítani az elemeket az elzárható és kinyitható szellőző használatával!

4. Lépés – Betakarítás

A mikrogéleket úgy szüretelik, hogy a szárat a talajvonal felett elvágják. A csírákkal ellentétben a mikrozöldeket soha nem húzzuk ki a talajból. A gyökereik nem alkalmasak a fogyasztásra, csak a látható növény és a szár ehető. Kísértésbe eshetsz, hogy a mikrozöldjeid közvetlenül a talajból húzd ki, majd utána vágd le a gyökérzetet, azonban ez nem ajánlott, mert a folyamat károsíthatja a növényeket. A betakarítás után a mikrozöldeket azonnal hűteni kell. Ha saját és a családod részére termeszted a növényeket, akkor frissen is szüretelhetsz közvetlenül a fogyasztás előtt.

5. Lépés – Mosás

A mikrozöldek eleve nagyon tiszta növények, különösen azért, mert általában beltéri termesztésűek és a termőföld felett szüretelik őket. Azonban előfordulhat, hogy föld, gyökerek, maghéjak vagy csírázatlan magok találhatóak meg a betakarított Mikrozöldek között. Ezért, ajánlatos megmosni őket a fogyasztás előtt.

6. Lépés – Tárolás és újrakezdés

Mint minden gyümölcsöt és zöldséget, a mikrozöldeket is megfelelően kell tárolni a frissesség és az ízük megőrzése érdekében. A mikrozöldek a betakarítást követően akár egy hétig is frissek maradhatnak, ha megfelelően tárolod őket. A Mikrogélek tárolásának két alapvető feltétele van: tartsuk őket hűvös helyen és távol a közvetlen napfénytől. Természetesen a hűtőgép a legjobb hely az átlag háztartásban, amely teljesítheti ezt a két feltételt. Körülbelül 2-3 Celsius fokon maradnak a legfrissebbek a mikrozöldjeink.

Újrakezdésnél a termelő tálcát és az eszközöket 8-10 %-os háztartási ecettel fertőtleníthetjük.

Tőzeg, kókuszrost, kenderszövet vagy háztartási papír termőközeg használatánál a Bio Nova Hydro-Supermix tápoldatot az előírásnak megfelelően használhatod, de nem fontos! Ebben a szakaszban a sziklevélnek nincs szüksége tápoldatra.

Folyamatos fogyasztás mellett a folyamatos termelésre is szükség lesz. Azért érdemes több termelő tálcát venned, hogy a betakarítás előtt 3-4 nappal máris újra kezd a csíráztatást! Így folyamatosan elérhető lesz a különböző receptekhez a szuperélelmiszer, a mikrozöld!


Mikrozöld Piactér

Budai Gizella

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük