MIK IS AZOK A MIKROZÖLDEK?

MINDEN, AMIT TUDNI ÉRDEMES A SZUPERFOOD MIKROZÖLDEKRŐL

Nincs időd odafigyelni a megfelelő étkezésre? Szeretnél egészségesen élni, de ez túl sok energiád emésztené fel? Esetleg gondoskodni szeretnél saját és a családod megfelelő vitaminbeviteléről? A sok felesleges kalória, költséges téplálékkiegészítő és megterhelő diéta helyett keress más megoldást! Próbáld ki a vitamindús, ásványianyagokkal és nyomelemekkel telített, méregtelenítő hatású mikrozöld növények fogyasztását és termesztését! Ha felkeltettük az érdeklődésed olvass tovább és tudj meg minél többet ezekről az aprócska, de annál egészségesebb növényekről: a szuperfood mikrozöldekről!

Apró, ízletes, friss, ropogós, színes, egészséges … Olyan sok szóval jellemezhetőek ezek a kis zöldségek, az újra felfedezett mikrozöldek. Idáig a csúcskategóriás éttermekben használták színük és különleges ízük miatt díszítőelemként. Manapság a mikrozöldek kezdenek egyre népszerűbbé válni az otthoni felhasználás terén is, nem véletlenül.

Azonban, a mikrozöldek nem csak színesítik, díszítik ételeinket, hanem hihetetlenül gazdagok tápanyagokban is: vitaminokban, ásványi anyagokban, karotinoidokban és rostokban.

A képen étel látható Automatikusan generált leírás

Az alultápláltság és az ásványi anyagok, vitaminok hiánya olyan probléma, amely világszerte jelentkezik. A jelenség elleni küzdelem egyik legjobb módja az egészséges táplálkozás, vagyis gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, amelyek minden olyan mikroelemmel rendelkeznek, amik szükségesek a test egészséges működéséhez. A mikrozöldek fogyasztása egyszerű módszere az egészséges táplálkozásnak.

A képen asztal látható Automatikusan generált leírás

Mik is azok a mikrozöldek?

A legegyszerűbb módja annak, hogy megértsük mik is azok a mikrozöldek az, ha elképzelünk kifejlett virágokat, növényeket és zöldségeket. A mikrozöldek ezeknek a miniatűr változatai. A mikrogélek ehető, magról nőtt csemeték, amelyeket addig termesztenek, míg az első valódi leveleik teljesen ki nem fejlődnek.

A mikrogöld 3 ehető alkotóeleme: a központi szár, a sziklevelű levelek és a fiatal valódi levelek.

A mikrozöldek fiatal hajtások, amelyeket általában 5-20 nappal a csírázás után szüretelnek, amikor néhány centiméter magasak. Tehát a mikrozöldeket koraibb szakaszban gyűjtik be érett társaikhoz képest.

A mikrozöldek három ehető alkotóelemből állnak össze. Ezek a központi szár, a sziklevelek és a fiatal valódi levelek.

Ebben a szakaszban a mikrozöldek egy központi szárból, két kifejlett sziklevélből (a magban található levelek, amik kifejlődve a fotoszintézis által segítik a csemete fejlődését), és olykor egy második pár fiatal, igazi levélből állnak. A sziklevelek és a valódi levelek alakjukból adódóan megkülönböztethetőek.

Sok zöldség és gyógynövény fogyasztható mikrozöld formában, például a koriander, a bazsalikom vagy a retek. Különösen erős aromájuk ízletessé teszi őket, miközben rengeteg tápanyagot juttatnak testünkbe.

Fő különbségek a mikrozöldek és a teljesen megtermett zöldségek között

Már gyermekkorunkban arra tanítottak minket, hogy együnk sok zöldet, ugyanis a testünk jólétéhez szükséges tápanyagok többsége a gyümölcsökben és zöldségekben található meg. Ilyenek a vitaminok, a karotinoidok, az antioxidánsok, a rostok és az ásványi anyagok. Azonban arról nem hallottunk Magyarországon még elegen, hogy a zöldjeinket egy sokkal megfelelőbb formában is fogyaszthatjuk! A nyugati országokban már több, mint egy évtizede fogyasztják és árusítják a mikrozöldeket. Eljött az ideje, hogy mi is felvegyük velük a tempót és kipróbáljuk ezeket a vitamindús, méregtelenítő növényeket, amely által egy egészségesebb életmódra tehetünk szert!

Az apró méretük ellenére a mikrogélek nagyon erőteljes ízűek és tápanyagban gazdagok. Egy nemrégiben megjelent tanulmányban (https://doi.org/10.1021/jf300459b) felfedezték, hogy a mikrozöldek leveleiben a tápanyagok koncentrációja magasabb, mint a teljesen kifejlett növényekében. A kutatásban 25 különböző fajtáját elemezték a mikrozöldeknek és egyes eseteknél 4-40-szer magasabb vitamint, karotinoidot tartalmaztak a leveleik, mint az érett növényeké.

A képen clipart, porcelán látható Automatikusan generált leírás

A mikrogélek egyértelműen több tápanyagot tartalmaznak érett társaikhoz képest!

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált mikrozöld fajok többsége jókora mennyiségben tartalmaz vitamint és karotinoidokat, főképpen a megtermett növényi formájukkal összehasonlítva. A fajták között nagy eltérések mutatkoznak, minden mikrozöldnek megvan az egyéni sajátossága, mind ízben és tápanyagban. Például a vöröskáposzta mikrozöld rendkívül magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, a zöld daikon mikrogél pedig hihetetlen mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Átlagosan más fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal is rendelkeznek, mint a lutein, a béta-karotin a C, E és K vitamin. A brokkoli mikro gél például a tápanyagok 40-szeresét tartalmazza a felnőtt brokkolihoz képest és mellette tartalmaz szulfafánt is, amely egy fontos összetevője a rák-elleni küzdelemnek.

Ezekből kifolyólag már néhány gramm mikrozöld elfogyasztása elegendő lehet egy napi szükséges tápanyagmennyiség a megszerzéséhez. Ez a mennyiség szinte észrevétlenül elfogyasztható, akár magában, akár más ételek értékes hozzávalójaként, hiszen a mikrozöldek felhasználása elképesztően sokrétű!

A mikrozöldek ásványianyag tartalma

Emellett a mikrozöldek nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, főképpen kalciumot (nagy szerepe van a csontok és fogak egészséges növekedésében) és káliumot (döntő jelentőségű az idegsejtek, izmok szempontjából). Az ásványianyag tartalmuk szorosan összefügg a mikrozöldek termesztéséhez használt tápoldattal.

Annak ellenére, hogy a mikrozöldeken végzett vizsgálatok még újak, nem túl kiterjedtek, az már kiderült, hogy nagyon nagy potenciállal rendelkeznek a tápanyagellátás és az étrendi hatásuk szempontjából! Ezekből kifolyólag a mikrozöldek számos erénnyel bírnak az emberi egészségre nézve.

Egyedi és intenzív ízek

A mikrozöldek sokféle ízben kaphatók, a nagyon édestől a keserűig és bizonyos esetekben diós íz is jellemezheti őket. A rengeteg különböző ízvilágban biztosan felfedezed a saját kedvenceidet! Már egy kis maroknyi mikrozöld elegendő ízt tartalmazhat ahhoz, hogy egy egyébként unalmas ételt izgalmassá, finommá változtassunk.

Sokféle felhasználhatóság

Mivel a mikrozöldeket gyakran összekeverik a csírákkal sok ember azt hiszi, hogy nem többek színes, jól-mutató köretnél. Éppen ellenkezőleg, a mikrozöldek intenzív ízekkel és magas tápanyagtartalommal büszkélkedhetnek, ezáltal sokféle felhasználásra alkalmasak. Ideálisak salátákhoz, levesekhez, turmixokhoz és akár desszertekhez is. Azonban a mikrozöldek könnyen az étkezés fókuszpontjába kerülhetnek, nem kell őket a köret státuszba besorolnunk. A különleges ízvilág új szintekre emeli a régi receptek étkezési élményét,  így biztos, hogy a család új kedvencévé válik majd, miközben gondoskodik a megfelelő vitaminbevitelről is!

A szivárvány színei

A mikrozöldek rendkívül sokféle színben kaphatók, amelyek nem csak a receptek fényessé és színesebbé tételére szolgálnak, hanem egészséges vegyületeket (fitokemikáliákat) és más mikrotápanyagokat is tartalmaznak. A különféle, természetesen pigmentált ételeket érdemes az étrendbe beépíteni, mivel a különböző színezetek az emberi test más-más területein hasznosak. A növények, a gyümölcsök és a zöldségek színprofilját növényi eredetű természetes vegyi anyagoknak tulajdonítják. A tudományos kutatások többször is igazolták a következőket:

  • A zöld színű ételek fogyasztása vitalitást és energiát nyújthat, emellett segítheti a szervezet méregtelenítését és az immunrendszer erősödését.
  • A lila és a kék ételek segíthetnek a gyulladások leküzdésében és a fiatalság megőrzésében, valamint védelmet nyújthatnak bizonyos típusú rákok ellen.
  • A vörös ételek javíthatják a bőr minőségét, csökkenthetik a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, emellett védelmet nyújthatnak bizonyos típusú rákok ellen.
  • A fehér és a barna ételek jót tehetnek a csontok és a szív egészségének és védhetnek rákos megbetegedések ellen is.
  • A sárga és narancssárga ételek segíthetik az egészséges látást és szívet, valamint erősíthetik az immunrendszert.

A mikrozöldeket nagyon korán szüretelik az érett zöldségekhez képest. A magok és a belőlük származó sziklevelek gazdag tápanyagtartalommal rendelkeznek. A sziklevél tartalmazhatja a vetőmag tárolt élelmiszer-tartalékát. Ezek a nemrég csírázott magvak tartalmazzák a tápanyagokat, amelyekre a növénynek szüksége van a nagyobbra növekedéshez. A mikrozöldek tartalmazzák szüretelésükkor ezeket a tápanyagokat, amelyek a növény teljes megéréséig már elvesznének. Tulajdonképpen végig a kevésbé egészséges formában fogyasztottuk zöldjeinket, de itt az ideje, hogy ezen közösen változtassunk!

Hogyan termesszünk mikrozöldeket?

A mikrozöldek rengeteg táplálkozási előnnyel rendelkeznek és a másik igazán nagy pozitívumuk, hogy a termesztésük egyáltalán nem bonyolult!  A kis zöldségeknek csak néhány különleges körülményre van szükségük, amelyek hasonlóságot mutatnak a tavaszi időjárással: néhány sötét nap után sok fényt, alacsony páratartalmat, átlagos hőmérsékletet és jó légkeringést igényelnek. Apró méretük pedig biztosítja, hogy kis helyen is termeszthetőek, akár egy ablakpárkányon vagy egy városi teraszon megtermelheted magadnak és a családodnak a megfelelő vitaminmennyiséget! A mikrozöld növények termesztéséhez útmutatót, részletes oktatóanyagot és komplett termesztőfelszerelést találsz az oldalunkon!

A képen személy, ablak, beltéri látható Automatikusan generált leírás

Különbségek a mikrozöldek és a csírák között

Fontos, hogy ne keverjük össze ezt a háromféle mini zöldséget: a csírákat, mikro zöldeket és a bébi levelű salátákat (mint pl: itthon is kapható rukkola, madársaláta stb.). Bár mindhárom nagyon ízletes és tele van tápanyagokkal, a hajtások, a bébi levelek és a mikrogélek valójában nem ugyanazok.

A képen zöldség látható Automatikusan generált leírás

A csírák fiatal, nedves magok, amelyek növekedni kezdenek, de még nincsen levelük. A termesztési folyamat egészen eltérő a két zöldség esetében. A mikrozöldeket talajban vagy szubsztrátumban termesztik (hivatalosan ezt „száraz” művelésnek nevezik), és sok fényt kapnak, amely a fotoszintézishez szükséges, ami a növény növekedéséhez kellő kémiai energiát generálja és ezzel növeli is annak ízét. A hajtásokat viszonylag meleg és nedves helyen csíráztatják, ami sajnos ideális környezet mindenféle baktérium számára is. Ez növeli a csírákban a mikrobiológiai szennyeződés kockázatát, ami a mikrozöldek esetében nem áll fenn. Ebből kifolyólag a csírák nyers fogyasztása jóval kockázatosabb, mint a nyers mikrozöldé, valamint tápanyagokban és rostokban is gazdagabb a csíráknál. Felhasználásuk terén is a mikrozöld emelkedik ki, hiszen több mint 100 típusát sorolhatjuk fel (erről részletesebben itt: https://microveggy.com/how-to-grow-microgreens/#What_are_Microgreens). 

Továbbá, amikor csírát eszünk, minden részét fogyasztjuk: a gyökeret, a magot is, amelyekről tudjuk, hogy a mikrobiológiai szennyeződés fő tényezői. Míg a mikrozöldek esetében csak a zöld részét esszük: a szár felső részét és a leveleket. Fogyasztásban a mikrogélek a bébi levelekhez hasonlítanak, azonban azokkal sem egyeztethetőek meg.

A képen növény, zöldség, friss látható Automatikusan generált leírás

Összességében arra a következtetésre juthatunk, hogy már látható a mikrozöldek hatalmas potenciálja, miközben még nem is fedezték fel minden előnyét és jó tulajdonságát. Habár kisméretűek, mi határozottan hiszünk a hatalmas pozitív hatásban, amelyet testünkre és egészségünkre gyakorolnak! Próbáld ki te is a szuperfood mikrozöldek fogyasztását és termesztését még ma!

Ha úgy döntöttél, szeretnéd megváltoztatni a táplálkozásod és általa az életedet, akkor segítünk! Küldd el kérdéseidetnekünk a hello@mikrozoldpiac.hu e-mail címre és mi boldogan válaszolunk!

Categories: Mikrozöld

Mikrozöld Piactér

Budai Gizella